Przejdź do głównej zawartości
Szybka dostawa
Bezpłatna wysyłka od 220 zł
30 dniowa gwarancja zwrotu pieniędzy
Elastyczne i bezpieczne płatności

Sól źródlana (Rio Maior) z Portugalii 250g Doctor-K..

Informacje dot. produktu "Sól źródlana (Rio Maior) z Portugalii 250g Doctor-K.."

Ceny przy zakupie dużych ilości: Skontaktuj się z nami i poproś o osobisty cytat..

Ten produkt jest środkiem spożywczym. Naturalna, biologicznie wartościowa sól jest wydobywana ręcznie przy użyciu tradycyjnych metod. Jest to krystaliczna sól z Marinhas do Sal, gdzie słońce wysuszyło pierwotne morze 200 milionów lat temu.

  • Rozmiar ziaren: Dostępny w wersji drobnoziarnistej (sypkiej).
  • Opakowanie: Pakowane w dopuszczone do kontaktu z żywnością słoiki PET 250g.
  • Pochodzenie i jakość: Sól źródlana Doctor Klaus z Portugalii jest produkowana przez drobnych rolników przy użyciu tradycyjnej pracy ręcznej.
  • Smak i zastosowanie: Naturalna sól źródlana z Portugalii jest doskonałą przyprawą, która nie tylko uszlachetnia potrawy, ale także oferuje wiele innych zastosowań. Jest nieoczyszczona, niejodowana, niefluorowana i nie zawiera żadnych dodatków chemicznych, takich jak środki przeciwzbrylające. Jest to przyjemna w smaku i wysoce przyswajalna sól kuchenna bez żadnych dodatków dla smakoszy i może być używana do wielu innych zastosowań (produkcja solanki, kąpiele, spraye, czyszczenie).

Sól jest związkiem sodu i chloru (chlorek sodu). W chemii i żywieniu znana jest jako sól kuchenna, w geologii jako sól kamienna, a w mineralogii jako halit.

Powstawanie złóż soli
Sól w skałach osadowych (sedymentacyjnych) występuje bardzo często. Złoża powstają, gdy sól jest początkowo uwalniana ze skał w wyniku wietrzenia i wymywana przez wodę. W ten sposób dostaje się do zbiorników wodnych i oceanów. W wodach stojących parowanie prowadzi do koncentracji soli. Po wyschnięciu tworzą się krystaliczne osady soli. W zależności od różnych formacji geologicznych otaczającego obszaru, do złóż dodawane są inne sole.
Sól krystaliczna
Termin sól krystaliczna zwykle odnosi się do faktu, że sól ma krystaliczną (uporządkowaną) strukturę. Ta krystaliczna struktura powstaje zawsze - niezależnie od tego, gdzie i jak sól jest formowana.
Sól solankowa
Sól jest bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie. Maksymalna rozpuszczalność wynosi 26%. Oznacza to, że w jednym litrze wody można rozpuścić maksymalnie 260 g soli. Większa ilość soli nie rozpuści się i pozostanie nierozpuszczona na dnie. Taką solankę nazywa się nasyconą. Ogromne ilości soli są rozpuszczone w wodzie morskiej o średniej zawartości soli wynoszącej 3,5%.
Złoża i obszary wydobywcze
Sól morska z Portugalii: Jest to krystaliczna sól z Marinhas do Sal, gdzie słońce wysuszyło pierwotne morze 200 milionów lat temu. Najstarsze znaleziska w tym regionie, które mogą być związane z produkcją soli, pochodzą z paleolitu, czyli 18 000 lat przed Chrystusem. W czasach historycznych z warzelni soli korzystali Rzymianie. Producent:

FloraCuraFrance
31 Avenue Saint-Rémy
F-57600 Forbach

Wszystkie informacje tutaj podane są zgodne z naszą najlepszą wiedzą. Nie stanowią one diagnozy ani sugestii dotyczących terapii. Są one przeznaczone wyłącznie dla zainteresowanych stron i do dalszego szkolenia. Nie ponosimy odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe bezpośrednio lub pośrednio w wyniku korzystania z podanych tutaj informacji. W przypadku podejrzenia jakiejkolwiek choroby należy skonsultować się z lekarzem. Opinie klientów podane tutaj są subiektywne i nie powinny być uogólniane.



Sól to związek pierwiastków sodu i chloru (chlorek sodu). W chemii i żywieniu znana jest jako sól kuchenna, w geologii jako sól kamienna, a w mineralogii jako halit.

Powstawanie złóż soli
Sól w skałach osadowych (sedymentacyjnych) występuje bardzo często. Złoża powstają, gdy sól jest początkowo uwalniana ze skał w wyniku wietrzenia i wymywana przez wodę. W ten sposób dostaje się do zbiorników wodnych i oceanów. W wodach stojących parowanie prowadzi do koncentracji soli. Po wyschnięciu tworzą się krystaliczne osady soli. W zależności od różnych formacji geologicznych otaczającego obszaru, do złóż dodawane są inne sole.
Sól krystaliczna
Termin sól krystaliczna zwykle odnosi się do faktu, że sól ma krystaliczną (uporządkowaną) strukturę. Ta krystaliczna struktura powstaje zawsze - niezależnie od tego, gdzie i jak sól jest formowana.
Sól solankowa
Sól jest bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie. Maksymalna rozpuszczalność wynosi 26%. Oznacza to, że w jednym litrze wody można rozpuścić maksymalnie 260 g soli. Większa ilość soli nie rozpuści się i pozostanie nierozpuszczona na dnie. Taką solankę nazywa się nasyconą. Ogromne ilości soli są rozpuszczone w wodzie morskiej o średniej zawartości soli wynoszącej 3,5%.
Złoża i obszary wydobywcze
Sól morska z Portugalii: Jest to krystaliczna sól z Marinhas do Sal, gdzie słońce wysuszyło pierwotne morze 200 milionów lat temu. Najstarsze znaleziska w tym regionie, które mogą być związane z produkcją soli, pochodzą z paleolitu, czyli 18 000 lat przed Chrystusem. W czasach historycznych z warzelni soli korzystali Rzymianie. Warzelnia soli znajduje się w dolinie, która powstała w wyniku ługowania soli przez tysiące lat. Podziemny ciek wodny gromadzi solankę w dolinie. Solanka wypływa na powierzchnię w studni o głębokości zaledwie 9 metrów, podobnej do źródła solankowego. Sól jest wydobywana ręcznie przy użyciu tradycyjnych metod. Kiedy solanka w płytkich basenach wyparowuje w letnim słońcu, kryształy soli są spychane razem za pomocą drewnianych suwaków i przerzucane na drewniane platformy w formie piramid. Dzięki temu resztki solanki spływają, a kryształy ładują się energią pleśni i, po raz ostatni, energią słoneczną. Wyprodukowana w ten sposób sól krystaliczna podlega stałemu monitoringowi. Jest sprzedawana jako sól naturalna i uznawana za najlepszą sól w Portugalii.

Właściwości "Sól źródlana (Rio Maior) z Portugalii 250g Doctor-K.."
Waga w gramach: 250 g
Właściwości "Sól źródlana (Rio Maior) z Portugalii 250g Doctor-K.."
Waga w gramach: 250 g

Oceny 0 z 0

Średnia ocena 0 z 5 gwiazdek

Wprowadź ocenę!

Podziel się doświadczeniami dotyczącymi produktu z innymi klientami.


Sklep info

E-Mail

X Zamknij formularz e-mail

Nasza wielokrotnie nagradzana obsługa klienta odpowie na Twoje zapytanie e-mailowe w krótkim czasie w dni robocze.


(*) Pola obowiązkowe
Nasz adres e-mail: buteleczka.pl@floracura.net
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityką prywatności.

Live-Chat

X Zamknij czat na żywo
  • Otwórz czat bezpośrednio

Nasze godziny pracy Direktservice to dni robocze od 8:00 do 17:00. Wyślij nam wiadomość (lub e-mail) już teraz – odpowiemy najpóźniej następnego dnia roboczego.