
Prosta mieszanka do pieczenia brownie
Pyszny przepis na ciasto brownie z gotowej mieszanki. Świetny pomysł na prezent ♥
- 170 g mąki
- 120 g brązowego cukru
- 180 g cukru pudru*
- 110 g płatków czekoladowych (mleczna lub gorzka)
- 50 g kakao w proszku (nie instant)
- 50 g mielonych orzechów laskowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- Słoik Weck (na sok) 1062 ml
- duża łyżka
- długie, cienkie naczynie (do mocnego dociśnięcia poszczególnych warstw)
Ułóż wszystkie składniki w słoiku w wybranej kolejności. Oczywiście ładniej wygląda, jeśli jasne i ciemne składniki układane są na przemian.
Do nakładania poszczególnych składników najlepiej użyć dużej łyżki. Każdą warstwę lekko dociśnij długim, cienkim naczyniem, aby ciasto miało ładny wygląd.
Wskazówka: Zwróć szczególną uwagę na kakao, aby nie zabrudzić brzegów naczynia.
Oprócz mieszanki do pieczenia do przygotowania brownie potrzebne będą:
- 3 do 4 jajek
- 175 g miękkiego masła lub margaryny
- 3 do 4 łyżek mleka
- 2 wystarczająco duże miski
- mikser
Przygotuj smakołyki w następujący sposób:
Krok 1: Rozgrzej piekarnik do około 170°C (termoobieg).
Krok 2: Nasmaruj formę do pieczenia lub małą blachę do pieczenia masłem lub margaryną.
Krok 3: Przełóż zawartość szklanki do miski i dobrze wymieszaj.
Krok 4: W drugiej misce ubij masło lub margarynę z jajkami.
Krok 5: Połącz obie masy i wymieszaj mikserem, aż powstanie gęste ciasto. W razie potrzeby dodaj 3–4 łyżki mleka lub napoju.
Krok 6: Przełóż ciasto do natłuszczonej formy.
Krok 7: Wstaw formę do piekarnika i piecz około 30 minut.
Smacznego! Życzymy apetytu!